İnsan'ı Zaman

İnsan'ı zaman

Karışık meyve tabağı
Sevdiğimiz işe yarar duygular
Belediye çukurları ve istenmeyen tüğler.

Güzel sözleriniz gerçekten güzel. İnsanı iğne ipliğiyle kurtaran, tonca yüklü sancıları hakikaten iyi kaldırıyorsunuz. Bu bir geçiş dönemi. An yüzünden olan hadiseler döner, aslında olan bitenden sizin de haberiniz yok.
Sadece iyi olmak için yapılan iyi şeyler, sadece kötü olmamak için kötü olunan durumlar karşısında hiç de farklı durmuyor. Beyaz ve siyah adam gibi aynı dünyada yaşıyor ve varlar.
Kötü hissedilecek bir durum yok, sadece algılarımız öyle dizayn edilmiş ki. Japonyada yapılan bir robot bile daha duygusal olabilir bir bakıma. Daha sevecen olabilir ve işte günün haberi o olabilir. Bir insan olmak diye bir başlık attığın zaman manşete, yere atılan izmariti alıp çöpe atmak deniyor. Bir insan olarak veya, insan olmayı düşünerek; izmariti yere atan o adamı kınamak gerekir gibi bir haber görmek isterdik. Çünkü tüm toplum sayglı ve saygısızı dışlamakta olur. Batıya baktığın zamansa, biliyorum başka şeyler de batıyor lafa gelince bile, hatta bataklık diyorsun. Peki onların sadece adı kötüyse? Bizim adımız güzel olup, doğrusuyla işletemiyorsak halimize bu dini? Onlar farzsız sünnetçi yaşıyorlarsa? Diğer biz, sünneti yapmayan adam, farzım bitti de sünnet mi kaldı deyip geçiyorsa. Farzı da kafasına tarz yapmış geziyorsa, bu adam batık olacak ki lafı kesebilelim. Sadece adı konmuş, marka olmuş bir kıyafet söz konusu.
Düzen öylece dönüp dolaşıyor ki, doğru olanı bildiğin halde rest çekemiyorsun, sanki ayıplanacak gibi, sanki bir hatada sürüden kaybolup yem olunacak gibi, sanki 5 gram etmez şu beyninin bir değerini göremeyecekmişsin gibi devam ediyorsun pislik sancağı elinde. Üzgün olmak da fayda etmiyor - etmeyecek bilesin. Belki elde ayaktan kesilmişsin öyle...

Buyüzden bazen öyledir, herşey sağlıktır ama bazen sigara kardeşliktir. Mermiyle deviremediğini 10 kuruşluk sigarayla bitirirsin. Kendi içinde göremediğinden nişan alamadığın sıkıntıları, ofla pufla o sürekli giren çıkan nefesle görünür hale getirip, nefesinle sıkıntıyı kusabilmek oluyor. İnsan inancıyla gitmez, gittiği gibi inanacağından, böylesi bir saçmalık oluşundan insan sigarayı bırakamaz. Esas bağlayıcı etken budur. Ama sigara kötüdür. İçindekileri araştırmakla bitiremez, kötü malzemeyi saymakla bitiremezsin. Kendi içindeki malzemeleri ne kadar bilirsin? Günlük hayatta, ihtiyaci durumlarla geleceğe yönelik iç ve dış savaşlar edilmektedir. Sigara kin tutmaz sadece kir olur, yıkarsın belki geçer belki geçmez, başlı başına bir dert olur mu diye araştırsınlar bakalım. Bu işler hep suistimaldendir. Halifeliği atmak, hafife konmak gibi belki.
Bazen evin adamısındır ama elin adamı kadar sözün geçmez. Bu sakalın uzunluğuyla alakalı değil, parayı veya umudu yüzüne gözüne sür de, pis nefesleriyle seni yalasınlar.

/Para ve umut birleşince insanın mânası ortaya çıkmış oluyor.
/Tam o sırada yeni bir dünya çağı başlamış oluyor.
Şimdi üzülebiliriz, ama fayda etmeyecek.

fsmş

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gavatlar ve Gargat Ağacı

Gece Sineması (The Night Cinema)

Dönümler Dolusu